Блог методиста, вихователя, психолога Кондрат'євої Наталії Миколаївни

28.01.18

Лепбук – новітній спосіб 
організації навчальної діяльності
          Це гра, творчість, пізнання і дослідження нового, повторення і закріплення вивченого, систематизація знань і просто цікава форма спільної діяльності дорослого і дитини.
По суті лепбук являє собою папку або міні-книжку, в якій систематизовані знання з якоїсь теми. Теми можуть бути як широкі («Математика», «Погода», «Спорт»), так і вузькі («Коти», «Сніг», «Яблука»). У такій книжці багато кишеньок та конвертиків, що містять необхідний систематизований матеріал (у тому числі ілюстративний) для вивчення і закріплення знань по даній темі.

Лепбуки допомагають швидко і ефективно засвоїти нову інформацію і закріпити вивчене в пізнавально- ігровий формі. Ці тематичні посібники мають яскраве оформлення, чітку структуру і в ідеалі розробляються спеціально під конкретну дитину з її рівнем знань. Поширені також і «колективні» тематичні папки – лепбуки в дитячих садочках – виготовляються вихователями .
Оптимальний вік дитини для початку занять з тематичними папками – 5 років. Ідеальний варіант виготовлення тематичної папки – спільно з дитиною, тоді вона запам'ятовує інформацію в процесі створення лепбука. У ході роботи з тематичним матеріалом дитина проводить спостереження, виконує завдання, вивчає і закріплює ифнформацію. Згодом, маючи під рукою готову тематичну папку, дитина може освіжити свої знання з тієї чи іншої теми.


Лепбук – підсумковий результат спільної роботи з дітьми по тій чи іншій темі. Його виготовлення повинні передувати тематичні заняття та ігри, обговорення і розповіді складних питань, виконання завдань. В цьому випадку дитина буде готова до виготовлення тематичної папки разом з вами, і вона дійсно виконає свою роль як закріплюючого, систематизируючого дидактичного та ігрового посібника.
Різновиди тематичних папок.
В залежності від призначення
- навчальні;
- ігрові;
- вітальні, святкові;
- автобіографічні (папка-звіт про якусь важливу подію в житті дитини: подорож, похід в цирк, тощо)/
В залежності від форми:
- стандартна книжка з двома розворотами;
- папка з 3-5 розворотами;
- книжка-гармошка;
- фігурна папка.
Організація матеріалу:
- стандартні кишеньки;
- звичайні і фігурні конверти;
- кишеньки-гармошки;
- кишеньки-книжки;
- віконця та дверцята;
- обертові деталі;
- деталі,які видвигаються;
- картки;
- стрілки;
- пазли; і т. д.
         Готові тематичні шаблони для лепбуків і кишеньки для них, можна скачати безкоштовно або за символічну плату в Мережі, – кращий варіант для новачків. Проте ви можете спробувати зробити щось своє, оригінальне. Повірте, це не так вже й складно – головне, почати і захопитися процесом.

Немає коментарів:

Дописати коментар