Кухня козаків
Запорізькі
козаки були невибагливі в їжі. Про них говорили: «Запорожці як малі діти: дай
багато — все з'їдять, дай мало — будуть задоволені». У домашніх умовах їжа
козаків не відрізнялася від їжі селян. Головне, щоб було живильне і смачно. Перш
ніж сісти за обідній стіл, козаки читали молитву "Отче наш”, потім по
знаку отамана куреня, що сидить на чолі столу, неквапливо бралися за їжу.
Коли запорожці
відправлялися в похід, то брали з собою декілька горщиків тетері, толокна,
тобто круто звареної каші, сушені галушки з салом.
Популярністю
користувалася у козаків, які довгий час проводили в походах, солона, в'ялена і
сушена риба - Дніпро, озера і протоки Великого Лугу удосталь годували їх усякою
рибою. Шматки червоної риби, наприклад, солили і вживали з хлібом «подібно до
шинки». Сушену рибу в походах кришили в різні варива. І ікру з осетрових
здобували спритні козацькі риболови, і жир з потрухів виварювали, який або
солили, або вживали ту ж годину в їжу.
Рецепти козацької кухні в розділі Смачного.
Немає коментарів:
Дописати коментар