Блог методиста, вихователя, психолога Кондрат'євої Наталії Миколаївни

Тілесно - орієнтована терапія/ практикум

 Техніка «Всередині -  назовні»

Ця техніка ефективна у боротьбі не лише з тривогою, а й іншими переживаннями (злість, безвихідь, гнів тощо). Однак для максимальної її ефективності, рекомендується виконувати цю техніку в той момент, коли тільки починаються небажані реакції або поведінка (а не коли переживання досягло свого піку). Опиши (не оцінюючи), що відбувається з тобою в момент, коли починається небажаний стан, відповідаючи на 5 питань:

1. Що я думаю?

2. Що зараз кажу собі?

3. Що зараз відчуваю?

4. Що в цей момент роблю?

5. Які відчуття в тілі?

Потім опиши, що відбувається у зовнішньому світі в цей же час: що довкола знаходиться, які деталі, предмети, речі. Опиши їх характеристики (колір, матеріал, форма). Описуй все, що бачиш і чуєш упродовж 30 секунд. Коли це легко виходити, збільшуй час до 1 хвилини, 2 хвилин і т.д. Після закінчення часу (30 секунд і т.д.), знову переведи увагу до внутрішнього світу: опиши, що відбувається з тобою в цей момент (задаючи собі 5 питань, запропонованих вище). А потім знову опиши, що відбувається зовні (30 секунд – 1 хвилина – 2 хвилини тощо). Цю техніку можна робити, виконуючи 2 цикли, збільшуючи час до 3 хвилин. Не забувай хвалити себе, тренуватися самостійно та робити на початку небажаного стану.

Техніка «Мильні бульбашки»

Ця техніка допомагає звільнити свою свідомість від неспокійних нав'язливих думок. Уяви, як ти видуєш мильні бульбашки. В своїй уяві поміщай у кожну мильну бульбашку свою негативну думку. Уяви, як вона виявляється замкненою в оболонці бульбашки і поступово віддаляється від тебе, підхоплюється потоком повітря. Стає все менше і лопається, не залишаючи після себе та сліду. Також зроби і з наступними думками, що з'являються у твоїй  свідомості.

Якщо виникають питання, труднощі – ви завжди можете звернутися до мене і ми разом розберемо. 💓

Текст цієї публікації скопійовано з Інтернету або з інших відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар