Блог методиста, вихователя, психолога Кондрат'євої Наталії Миколаївни

Тілесно-орієнтованої терапія / практикум

 Техніка «Кольорове дихання»

Ця вправа поєднує черевне дихання з візуалізацією.

1. Вибери два кольори: один – який асоціюється з розслабленістю, а інший – який асоціюється з тривожністю чи просто викликає у тебе неприємні емоції.

2. Знайди тихе місце. Прийми зручне положення сидячи або лежачи. Закрий очі і зосередься на диханні.

3. Зроби вдих. Уяви, як блакитний колір (або той який ти вибрав) наповнює твої легені, потім поширюється по всьому тілу. Як завдяки йому у твоєму тілі розливається почуття спокою, особливо там, де ти відчуваєш особливу напругу.

4. Зроби видих. Уяви, як видихаєш жовтий колір. Цей напружене, тривожне і «липке» повітря не хоче залишати твоє тіло, і найкращий спосіб його позбутися - робити довгі та повільні видихи.

5. Продовжуй візуалізувати. Спостерігай, як блакитне повітря наповнює тіло почуттям спокою на вдиху, а жовте повітря залишає тіло на видиху. Відчуй, як подовжуються вдихи та видихи, і зроби так, щоб видихи були довше, ніж вдихи.

Техніка дихання 7:11

1. Зроби глибокий повільний вдих, рахуючи до 7. Можна допомагати собі, поплескуючи долонею в такт або використовувати метроном.

2. Повільно видихай, рахуючи до 11. Допомагай собі, простукуючи рахунок.

3. Дихай таким чином мінімум 5 хвилин або до тих пір, поки тривожні симптоми не пройдуть.

Глибоке спокійне дихання відбувається при включенні до цього процесу верхніх та нижніх відділів грудної клітки, діафрагми та м'язів живота. Тренування такого дихання 7:11 допомагає автоматично вмикати його під час стресу. Якщо пропорція 7:11 викликає у тебе скруту, то спробуй скоротити її до 4:8, потім поступово збільшуй - 5:9, 6:10, 7:11. Головне правило у цій техніці - видих завжди довше вдиху. Якщо під час виконання цієї дихальної вправи у тебе крутиться голова, значить ти дихаєш надто активно, зменш темп і дихай спокійніше. Під час вправи можеш підключити уяву та уявити себе у спокійному затишному місці.

 Якщо виникають питання, труднощі – ви завжди можете звернутися до мене і ми разом розберемо. 💓

Текст цієї публікації скопійовано з Інтернету або з інших відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар