Блог методиста, вихователя, психолога Кондрат'євої Наталії Миколаївни

Ізотерапія/практикум

 Техніка «Чотири фарби»

Для цієї вправи тобі знадобляться 2 аркуші паперу, фарби та пензлик.

На першому аркуші паперу намалюй фарбами свою неприємну емоцію або тривожний стан. Вибирай для малюнка відповідні кольори. Малюй у вільній формі будь-які образи, які тобі спадають на думку. Вирази на папері все, що накопичилося в тебе всередині. Не оцінюй свій малюнок, тут немає правильних і неправильні результати.

Коли малюнок буде закінчено, візьми новий аркуш паперу та максимально точно скопіюй свій малюнок. Але! Використовуй лише ці чотири фарби: жовту, зелену, блакитну та помаранчеву. Поспостерігай, що змінилося у твоєму стані.

Техніка «Думки на річці»

Ось ще один спосіб позбутися нав'язливих думок, що викликають на сполох.

-         Заплющ очі і зосередься на диханні, зроби кілька глибоких вдихів.

-         Уяви, що перед тобою бурхлива річка.

-         Поспостерігай, як течія змиває все на своєму шляху. Геть відносяться галька, листя, бруд, гілки. Подивися, як одне листя швидко спливає, а інше чіпляються за каміння, але зрештою річка забирає їх усі.

-         Уяви, що річка – це твій розум, а все це листя, гілки та інший сміття – твої думки. Спостерігаючи за річкою, дивись, як несуть твої думки. Зауваж, що деякі думки, як і листя, чіпляються – це нормально. Але так само, як і листя на річці, твої думки все-таки спливають. Деякі з них неприємніші, чим інші. Просто спостерігай за ними без осуду, і ти помітиш, що навіть найважчі їх із часом йдуть.

Коли зауважуєш, що тебе переповнюють тривожні думки, повертайся до цій річці.


Якщо виникають питання, труднощі – ви завжди можете звернутися до мене і ми разом розберемо. 💓

Текст цієї публікації скопійовано з Інтернету або з інших відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар