Блог методиста, вихователя, психолога Кондрат'євої Наталії Миколаївни

Тілесно - орієнтована терапія в роботі з дітьми/ практикум

Танцюючі птахи

Мета гри: вчити розслаблювати м'язи верхньої частини тіла.

 Дорослий каже: «Зараз ти будеш зображувати птахів, які танцюють завжди, коли чують музику, а коли музики немає, вони відразу ж за засинають. Танок цей дуже незвичайний, птахи сидять на скелі і розмахують крилами. (Дорослий демонструє, як танцюють птахи, при цьому рухи можуть бути будь-якими, але руки повинні обов'язково рухатися від плеча, як крила, а самі рухи - бути плавними і вільними.) Потім дорослий включає повільну спокійну музику, і дитина танцює. Через кілька секунд дорослий виключає музику і тихим голосом говорить «Пташка втомилася і заснула». Дитина опускає руки на коліна, нахиляє корпус вперед, опускає голову вниз». Повторити 2-3 рази. 

Чапля- горобець - ворона

Мета гри: навчити розслабляти м'язи тіла.

Дитина ходить по кімнаті в будь-якому напрямку. За сигналом дорослого (звук будь-якого дитячого музичного інструменту) дитина зупиняеться і завмирає в очікуванні команди. Дорослий подає одну з трьох команд: «Чапля!» - дитина згинає одну ногу в коліні і піднімає руки наче крила, і завмирає. «Горобець!» - дитина повільно стрибає на місці. «Ворона!» роблять декілька кроків вперед перевалюючись з ноги на ногу. Повторюємо 3-4 рази 

Снігова баба, що тане

Мета гри: вчити розслаблювати м'язи тіла.

Дорослий каже: «Уяви, що ти снігова баба. Надворі мороз, і тебе просто неможливо зруйнувати. Замри у будь-якій позі, в якій може стояти снігова баба. А тепер уяви, що вигляну сонечко і снігова баба починає танути. Поступово розслаблюємо м'язи і уявляємо, як вона тане. Сонце пече все яскравіше і яскравіше і ось вже зовсім важко стояти сніговий бабі (дитина присідає навпочіпки, на коліна і лягає на підлогу. Снігова баба розтанула. Вправу можна повторити 2-3 рази . 

Театр маріонеток

Мета гри: навчити дітей розслаблювати м'язи рук, ніг та обличчя.

Перед початком гри дорослий пояснює дитині, що в лялькових театрах бувають ляльки-маріонетки: -Вони керуються за допомогою спеціальних мотузок. Для цього треба уявити, що все тіло повністю розслаблене, і дитиною керуватиме артист. Як тільки артист смикне за мотузку, руки та одна з ніг підніматимуться, а рот закриватися. Як тільки артист відпустить мотузочки, руки одразу ж впадуть униз, ноги зігнуті в колінах, а рот відкриється. Давайте потренуємося! Звучить спокійна музика, і дитина пересуватиметеся як ляльки, а дорослий спостерігає. Коли музика зупиниться, артист перестае керувати, і дитина не зможете стояти прямо, їй треба буде спертися на щось або присісти.

 

Якщо виникають питання, труднощі – ви завжди можете звернутися до мене і ми разом розберемо. 💓

Текст цієї публікації скопійовано з Інтернету або з інших відкритих джерел. 

Немає коментарів:

Дописати коментар