Блог методиста, вихователя, психолога Кондрат'євої Наталії Миколаївни

Внутрішня опора (тілесно-орієнтована терапія)

 4 способи формування внутрішньої опори та впевненості в собі.

1. Важливо знайти внутрішню опору, вона дасть тобі стійкість. Зверни увагу в себе і подивися, що всередині тебе може її тобі дати? Може придбаєш для себе символ твоєї опори, беручи в руки який ти зможеш з'єднуватися зі своєю впевненістю. Це може бути статуетка, браслет, ручка, блокнот. На що може бути схожа твоя внутрішня опора?

2. Однозначно у твоєму оточенні є люди, які можуть тебе підтримати, наприклад, колеги з якими ти навчався чи друзі, які в тебе вірять. Спілкуйся з цими людьми частіше, обговорюючи свої зіркові результати у форматі, а що ж у тебе виходить?

3. Веди щоденник Тріумфу. Щодня записуй по 3 моменти: 1. Що просунуло тебе у твоїй професії сьогодні? 2. Що тебе зробило впевненішим у собі сьогодні? 3. Що дало тобі внутрішню опору?

4. Пропиши свої сильні сторони, що у професії у тебе виходить найкраще, які знання, досвід у тебе вже є, щоб ти міг заробляти на своїй новій професії.


Коріння. Вправа для тренінгу

Встаньте стійко, ноги приблизно на ширині плечей.

Уявіть, що ви — паросток, що проростає у землю. З ваших стоп у землю йде коріння, дозволяючи вам бути стійкою рослиною, насичуватися соками землі, рости вгору. Добре уявіть коріння, що йде від кожної стопи.

Якщо образ вам не подобається (коріння, наприклад, слабке), трансформуйте його силою активної уяви. Можливо, вам захочеться полити ґрунт чи зробити щось ще. Намагайтеся довести свій образ оптимальним для себе. Насолоджуйтесь відчуттям стійкості.

Вправа виконується близько 15 хвилин.

Коментарі.

• Коріння праворуч може трактуватися як довіра до чоловіків, коріння зліва – довіра до жінок. Можливість спиратися на них і символічно підживлюватись. Досвід довіри у стосунках із чоловіками та жінками.

• Іноді коріння правої стопи трактується як символічне відображення роду по батьківській лінії, коріння від лівої стопи — символічне відображення роду по материнській лінії. Тобто це рівень сімейного та родового несвідомого.

• Інше трактування: коріння праворуч – символічне відображення предків чоловічої статі, коріння ліворуч – символічне відображення предків жіночої статі.


Мої стопи. Вправа складається із кількох етапів.

1. Встати та заплющити очі, дуже добре відчуйте стопи.

• Як розподілена вага: чи зміщений до пальців до п'ят, праворуч чи ліворуч?

• Чи є стабільність?

• Жорсткі ноги чи гнучкі?

• Вага більша на правій нозі чи на лівій?

Далі з цим "пограємо" - пересувати вагу, згинати та випрямляти ноги, пружинити. На цю частину дається 7-10 хвилин.

2. Повільно, не розплющуючи очей, рухаемося по залі. Можна пританцьовувати чи робити будь-які рухи, якщо з'являється відповідний імпульс. При цьому важливо постійно відчувати стопи. На цю частину дається 5 хвилин.

3. Зупиняємося, відчуваємо стопи.

Підібрати образ на кожну зі стоп. Відкрити очі, взяти аркуші паперу, стати на них (по аркушу на кожну ногу). Обвести стопи.

Перетворити кожну стопу на малюнок, що відповідає образу, що виник. Назвати рисунок.

Коментарі.

• Відповідно до тілесної символіки, стопи співвідносяться з нашими опорами, із заземленням:

-         чи я стою твердо на своїх ногах?

-         чи можу на когось чи на щось спертися?

-          чи я в контакті з реальністю? І т.д.

Протягом цієї вправи відбувається внутрішня глибинна робота із заземлення, набуття опори.

Якщо виникають питання, труднощі – ви завжди можете звернутися до мене і ми разом розберемо. 💓

Текст цієї публікації скопійовано з Інтернету або з інших відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар