Блог методиста, вихователя, психолога Кондрат'євої Наталії Миколаївни

Тілесно-орієнтована терапія/практикум

 Дихальна вправа при панічних атаках, тривогах і розладах сну

Страшно, накочує паніка, хочеться бігти, думки намагаються зачепитися хоч за щось? Даний метод дихання допоможе позбутися від тривог і знайти внутрішній спокій.

Дихаємо животом.  Переводимо увагу на те, як живіт піднімається і опускається під час дихання. Концентруємо вся увага на русі живота. Щоб це було простіше зробити, можна покласти руку на живіт і фіксувати рух руки. Дихаємо повільніше, ніж зазвичай, видих довший за вдих. При цьому бажано сидіти в зручній позі із закритими очима. Стоячи з відкритими теж працює, а у деяких моїх клієнтів виходить навіть під час ходьби. При виконанні методики можна собі говорити «я є тут у своєму тілі», тим самим зміцнюючи зв’язок з відчуттям «Я» і тілом.

Якщо в момент виконання методики вам заважають концентруватися на диханні думки, звуки, внутрішня оцінка того, як ви дішіте, то уявіть, що ці думки — хмари, і вони пролітають повз вас. Просто зауважте, що ідея виникла, що не розкручуйте її, а дайте їй піти. Якщо потік думок все ж заволодів вами, то зауважте це і знову зусиллям волі поверніться до концентрації на диханні. Раз по раз концентрація буде виходити краще і краще, а думки все менше і менше будуть вас забирати.

Так концентруйте увагу на уповільненому диханні вранці і ввечері по 10 хв, а також при перших симптомах панічної атаки, тривоги і занепокоєння.

Якщо виникають питання, труднощі – ви завжди можете звернутися до мене і ми разом розберемо. 💓

Текст цієї публікації скопійовано з Інтернету або з інших відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар